Do góry

Dodatki Przepis na:

Uszka z kapustą i pieczarkami.

Uszka z kapustą i pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1649 Ocena: 24376

Dodano:

Odsłon: 3636

Z podanego przepisu zrobiłam 45 uszek i 50 pierogów.

Składniki

  • CIASTO:
  • 600 dag mąki pszennej
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • jajko 1 sztuka
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka soli
  • FARSZ:
  • pieczarki 0,5 kg
  • kapusta kiszona 1 kg
  • sól do smaku
  • Pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Uszka z kapustą i pieczarkami.

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Pieczarki umyć i ugotować w 1,5 litra wody. Pieczarki gotujemy 20 minut i dodajemy do nich kapustę kiszoną. Wszystko gotujemy do miękkości kapusty (około 1,5 godziny).Kapustę wraz z pieczarkami odciskamy z wody, mielimy przez sitko 4 mm, przyprawiamy solą i pieprzem.

  2. Wykonanie ciasta i uszek:

    Do sporej miski wsypujemy mąkę, sól, dodajemy rozbełtane jajko i olej. Wstępne wyrabianie ciasta wykonujemy mieszaniem składników łyżką. Powoli wlewamy ciepłą wodę i jak ciasto zrobi się gęste, dalsze wyrabianie wykonujemy dłonią ręki, ciasto musi być elastyczne i nie klejące się do ręki.

  3. Ciasto wałkujemy na placek o grubości 2-3 mm, podsypujemy mąką.

  4. Z ciasta wycinamy literatką kółka o średnicy około 6 cm. Na każde kółko nakładamy niewielką ilość farszu.

  5. Składamy kółko na pół i zlepiamy taki mały pierożek.

  6. Dwa końce pierożka zlepiamy w taki mały pierścionek.

  7. Tak ulepione uszka układamy na wysypany mąką talerz lub deseczkę. Uszka możemy od razu gotować, do wypłynięcia na wierzch lub zamrażać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń