Do góry

Dodatki Przepis na:

Warzywa śródziemnomorskie (pieczone)

Warzywa śródziemnomorskie (pieczone)

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 475

Dodano:

Odsłon: 1624

Warzywa pieczone z ziołami są bardzo popularnym dodatkiem do obiadów i kolacji w kuchni włoskiej i greckiej. Danie jest bardzo smaczne i zdrowe, a przy tym proste w przygotowaniu.

Składniki

  • Cukinia
  • Papryka
  • Czerwona cebula
  • Kilka ząbków czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Pół łyżeczki suszonej bazylii
  • Pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • Szczypta majeranku i tymianku
  • Sól
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Warzywa śródziemnomorskie (pieczone)

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić na kawałki podobnej wielkości, cebulę na ósemki. Przełożyć do miski, dolać ok łyżki oliwy i zioła ( z wyjątkiem oregano), posolić i dokładnie wymieszać do czasu aż warzywa będą równo posmarowane oliwą. W razie potrzeby dodać więcej oliwy. Warzywa przełożyć na dużą blaszkę tak, żeby nie były za blisko siebie, piec przez około 25 min w temperaturze 180 °C z termoobiegiem (200 °C grzanie góra-dół). Po około 10 minutach pieczenia dodać obrane ząbki czosnku, natomiast 10 min przed końcem pieczenia przemieszać warzywa i posypać oregano. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń