Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brokuł, kalafior i por gotowane na parze i podane z serowym sosem beszamelowym.
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18476
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7057
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30620
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29359
Wczoraj był sos spaghetti z cukinii, a dziś w podobnym klimacie, również sos...
Odsłon: 18476
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 7057
Przepis dnia
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 30620
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 29359
Składniki
Brokuła i kalafiora dzielimy na różyczki, a pora (białą część) kroimy wzdłuż na pół. Jeśli jest za długi dzielimy go na 2 lub 3 części. Warzywa gotujemy na parze. Potrzebują odpowiednio: brokuł - 7-10 minut kalafior - 5-10 minut por - ok 10 minut. Ja gotowałam je razem w szybkowarze 4 minuty i były już miękkie. Sos: Na patelni topimy masło. Dodajemy mąkę i smażymy minutę, ciągle mieszając. Dodajemy partiami mleko. Mieszamy, aż mąka się rozpuści. Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy. Kiedy sos zaczyna gęstnieć (po 5-7 minutach) dodajemy tarty ser, gałkę, sól i pieprz. Warzywa polewamy gorącym, gęstym sosem. Warzywa są świetnym dodatkiem do mięsa lub ryby, albo samodzielnym daniem.