Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzony domowym sposobem w garnku, schab wieprzowy bez kości.
Uwędzony wieprzowy schab bez kości. Wędzony metodą garnkową na zrębkach śliwa...
Odsłon: 4226
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową na zrębkach olcha/...
Odsłon: 2094
Przepis dnia
Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową. Efekt d...
Odsłon: 5817
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 4774
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 3117
Pyszne i szybkie ciasto , wystarczy wymieszać i połączyć składniki . Ciasto n...
Odsłon: 4774
Szybka , smaczna i prosta sałatka którą przygotujesz dosłownie w 5 minut idea...
Odsłon: 3117
Składniki
Wykonanie solanki: 250 ml wody, liście laurowe, ziele angielskie i czosnek umieszczamy w małym garnczku i doprowadzamy do zagotowania się, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie kończymy gotowanie i studzimy. W pozostałej zimnej wodzie rozpuszczamy cukier i peklosól, dodajemy przecedzony zimny wywar z przypraw, mieszamy. Solanka jest gotowa.
Peklowanie: Do pojemniczka z atestem wkładamy wcześniej przygotowane mięso. Ułożone mięso zalewamy zimną solanką. Dużą igłą (szprycą) nakłuwamy kawałki mięsa z każdej strony. Przykrywamy pojemnik i wstawiamy do lodówki na 4 dni. Peklujemy w temperaturze 4-8 stopni Celsjusza.
Osuszanie: Po procesie peklowania płuczemy mięso z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy i wieszamy na kiju. Dodatkowo osuszamy wentylatorem, dając nadmuch po 1 godzinie z obu stron mięsa. Kawałki mięsa po nadmuchu wentylatorem wisiały w temperaturze pokojowej przez noc.
Wędzenie: Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza przez 2 godziny, na zrębkach olcha/buk.
Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki.
Smacznego!!!
Przepisy Dodatki
Dodatki
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Dodatki
Młoda kapusta na rzadko
Dodatki
Śledzie kiszone
Dodatki
Sos winegret w kilku wariantach
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem. Świetnie smakuje i jest prost...
Odsłon: 206
Młoda kapusta na rzadko
Dziś poleca się młoda kapusta ugotowana na rzadko w sam raz do ziemniaków lub...
Odsłon: 160