Do góry

Dodatki Przepis na:

Wegetariański a'la "smalec"

Wegetariański a'la smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 675 Ocena: 10998

Dodano:

Odsłon: 1400

A'la "smalec" wegetariański zrobiłam głównie z ciekawości, chciałam sama przekonać się czy rzeczywiście jest tak smaczny jak polecają. Potwierdzam, jest bardzo dobry i dzięki smażonej cebulce, duszonemu jabłku i przyprawom smakiem delikatnie przypomina oryginalny mięsny smalec :-). Szybki w przygotowaniu, pyszny ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Polecam :-)

Składniki

  • biała fasola z puszki 1 op.
  • cebula 1 duża
  • jabłko 1/2 dużego
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • goździk 1 (opcjonalnie)
  • olej
  • sól 3/4 płaskiej łyżeczki
  • majeranek 1 pełna łyzeczka
  • pieprz do smaku
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Wegetariański a'la "smalec"

Przygotowanie

  1. Fasolę wypłukać i odsączyć, przełozyć do naczynia. Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju aż do zeszklenia z dodatkiem soli i ziela angielskiego. Dodać jabłko pokrojone w kostkę, majeranek, opcjonalnie goździk i smażyć mieszając do momentu aż jabłko zmięknie, a cebula lekko się zrumieni. Wyjąć goździk, resztę przełozyć do naczynia z fasolą. Przyprawić pieprzem i zmiksować blenderem na pastę. Nie trzeba miksować na gładko, mogą zostać wyczuwalne kawałki jabłka i cebulki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Schłodzic w lodówce.

  2. Najlepiej smakuje kolejnego dnia, ze świezym pieczywem i kiszonym ogórkiem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń