Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno był placek ziemniaczany, tarta ziemniaczana, obydwie potrawy pochodzenia włoskiego. Dzisiaj nasz, polski - a właściwie wielkopolski - pyrczok. Często robiła go maja babcia, która z Wielkopolski pochodziła. Smaczny jak przekąska, może również służyć jako dodatek do drugiego dania, a podany z dowolnym sosem - jako samodzielny posiłek.
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 73
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 122
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 119
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 199
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 78
Dzisiaj karczek z marynaty pieczony w piekarniku. Mięsko soczyste , kruche i...
Odsłon: 73
Szybka i smaczna surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem czosnku i koperku
Odsłon: 122
Szybka , smaczna i aromatyczna zupa.
Odsłon: 119
Pożywna pasta z jajek, białego sera i makreli. Idealna do pieczywa, krakersów...
Odsłon: 199
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 78
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach - jak na placki. Dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj. Dodaj tyle mąki, aby ciasto było trochę bardziej gęste niż na placki ziemniaczane.
Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, posyp tartą bułką i połóż na wierzchu wiórki masła. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół).
Piecz ok. 25 - 30 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący. Trochę przestudź i wyjmij z formy. Podawaj na ciepło posypane koperkiem. Lub na ciepło, jako dodatek. Lub na zimno jako zakąskę.... ..........