Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niedawno był placek ziemniaczany, tarta ziemniaczana, obydwie potrawy pochodzenia włoskiego. Dzisiaj nasz, polski - a właściwie wielkopolski - pyrczok. Często robiła go maja babcia, która z Wielkopolski pochodziła. Smaczny jak przekąska, może również służyć jako dodatek do drugiego dania, a podany z dowolnym sosem - jako samodzielny posiłek.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10765
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3445
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2478
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10765
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3445
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2478
Składniki
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach - jak na placki. Dodaj jajko, przyprawy i wymieszaj. Dodaj tyle mąki, aby ciasto było trochę bardziej gęste niż na placki ziemniaczane.
Przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy, posyp tartą bułką i połóż na wierzchu wiórki masła. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół).
Piecz ok. 25 - 30 minut, aż wierzch zrobi się chrupiący. Trochę przestudź i wyjmij z formy. Podawaj na ciepło posypane koperkiem. Lub na ciepło, jako dodatek. Lub na zimno jako zakąskę.... ..........