Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos jest bogaty w witaminy. Jest znakomity na świąteczną ale i klasyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale jego smak i wartości odżywcze są tego warte. :)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 564
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 126
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 564
Składniki
1. Nasmarować naczynie żaroodporne małą ilością masła. Włożyć do naczynia wieprzowinę. Piec ok godziny w piekarniku w 180°C na góra-dół. 2. Namoczyć grzyby w wodzie. 3. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić do dużego garnka. Podlać wodą i gotować na małym ogniu. 4. Zwykłą kapustę umyć i poszatkować. Dodać do garnka z kapustą kiszoną. Dodać przyprawy. 5. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 6. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 7. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim boczek. Dodać cebule oraz kiełbasę. 8. W tym czasie wyjąć wieprzowinę z piekarnika i pokroić ją w kostkę. 9. Grzyby odcedzić, dodać do garnka. POZOSTAWIĆ WODĘ PO GRZYBACH. 10. Do garnka dodać mięso z cebulą. Podlać wodą po grzybach wedle uznania. Pamiętaj, żeby wodę przecedzić przez sito, żeby do bigosu nie dostały się brudki z grzybów. 11. Całość dokładnie mieszać raz na jakiś czas, żeby bigos nie przywarł do garnka. 12. Wlać do garnka wino oraz dorzucić rodzynki. 13. Po ok dwóch godzinach gotowania dodać powidła, koncentrat oraz musztardę. Gotować jeszcze ok 30 minut i gotowe! Smacznego! :)