Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos jest bogaty w witaminy. Jest znakomity na świąteczną ale i klasyczną kolację. Przygotowanie go zajmuje trochę czasu, ale jego smak i wartości odżywcze są tego warte. :)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118180
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118180
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2168
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1550
Składniki
1. Nasmarować naczynie żaroodporne małą ilością masła. Włożyć do naczynia wieprzowinę. Piec ok godziny w piekarniku w 180°C na góra-dół. 2. Namoczyć grzyby w wodzie. 3. Kapustę kiszoną pokroić i wrzucić do dużego garnka. Podlać wodą i gotować na małym ogniu. 4. Zwykłą kapustę umyć i poszatkować. Dodać do garnka z kapustą kiszoną. Dodać przyprawy. 5. Cebule obrać, pokroić w kostkę. 6. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. 7. Na patelni rozgrzać odrobinę masła i podsmażyć na nim boczek. Dodać cebule oraz kiełbasę. 8. W tym czasie wyjąć wieprzowinę z piekarnika i pokroić ją w kostkę. 9. Grzyby odcedzić, dodać do garnka. POZOSTAWIĆ WODĘ PO GRZYBACH. 10. Do garnka dodać mięso z cebulą. Podlać wodą po grzybach wedle uznania. Pamiętaj, żeby wodę przecedzić przez sito, żeby do bigosu nie dostały się brudki z grzybów. 11. Całość dokładnie mieszać raz na jakiś czas, żeby bigos nie przywarł do garnka. 12. Wlać do garnka wino oraz dorzucić rodzynki. 13. Po ok dwóch godzinach gotowania dodać powidła, koncentrat oraz musztardę. Gotować jeszcze ok 30 minut i gotowe! Smacznego! :)