Dodatki Przepis na:
Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3143
Dodano: 15.01.2018
Odsłon: 2401
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na oleju z każdej strony.
Do mięsa dodać pokrojony na większe kawałki surowy boczek, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, liść laurowy, ang. ziele i jałowiec. Posolić ok. 1 łyżki. To wszystko podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem. Pilnować, aby się nie przypaliło i uzupełniać wodę. Dusić do miękkości ( mięso musi się rozpadać ), lekko ostudzić.
Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor.
Wątróbkę wrzucić na gotującą lekko osoloną wodę. Gotować 5 min., ostudzić.
Wystudzone mięso wraz z warzywami , boczkiem, cebulą, czosnkiem, wątróbką, namoczoną bułką przepuścić przez maszynkę.
Dodać wszystkie przyprawy + jajka. Wyrobić ręką do połączenia wszystkich składników.
Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę ( keksówkę ) wysmarować tłuszczem ( ja używam smalcu ), oprószyć bułką tartą i wyłożyć pasztet. Wyrównać powierzchnię. Piec ok. 2 godz. Życzę smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Docherro 15 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
Pasztet w każdym wydaniu uwielbiam,Twój jest boski:)1 Kto głosował? | Odpowiedz