Do góry

Dodatki Przepis na:

Wyśmienity pasztet.

Wyśmienity pasztet.

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 3143

Dodano:

Odsłon: 2401

Łatwy przepis na smaczny, domowy pasztet. Można go jeść z pieczywem lub sam z konfiturą z żurawiny.

Składniki

  • 800 g mięsa z łopatki wieprzowej
  • 300 g surowego boczku
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 cebule
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz, sól
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Wyśmienity pasztet.

Przygotowanie

  1. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, podsmażyć na oleju z każdej strony.

  2. Do mięsa dodać pokrojony na większe kawałki surowy boczek, pokrojone marchewki, pietruszkę, seler, liść laurowy, ang. ziele i jałowiec. Posolić ok. 1 łyżki. To wszystko podlać szklanką wody i dusić pod przykryciem. Pilnować, aby się nie przypaliło i uzupełniać wodę. Dusić do miękkości ( mięso musi się rozpadać ), lekko ostudzić.

  3. Cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor.

  4. Wątróbkę wrzucić na gotującą lekko osoloną wodę. Gotować 5 min., ostudzić.

  5. Wystudzone mięso wraz z warzywami , boczkiem, cebulą, czosnkiem, wątróbką, namoczoną bułką przepuścić przez maszynkę.

  6. Dodać wszystkie przyprawy + jajka. Wyrobić ręką do połączenia wszystkich składników.

  7. Piekarnik nagrzać do 180 st. Formę ( keksówkę ) wysmarować tłuszczem ( ja używam smalcu ), oprószyć bułką tartą i wyłożyć pasztet. Wyrównać powierzchnię. Piec ok. 2 godz. Życzę smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 15 stycznia 2018 Pasztet w każdym wydaniu uwielbiam,Twój jest boski:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń