Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kwintesencja i esencja, powab, urok, czar, prezencja. Przepycha po prostu. No i pali!
Garnek, nóż, deska, praska, łyżka drewniana, słoiki, zakrętki.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18577
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1362
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5883
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8852
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18577
Składniki
Świeże owoce i warzywa umyć, usunąć ogony, kły i pazury, ale bezcenne pestki z habanero należy koniecznie zostawić.
Drobno pokrojone owoce i warzywa wrzucić na średnio rozentuzjazmowaną oliwę z oliwek, obsypać kurkumą i dusić (bez okrucieństwa) pod przykryciem aż stracą asertywność. Można podlać odrobiną wody w razie potrzeby. Następnie dodać mrożonki i drobno pokrojone brzoskwinie. Gdy wszystko zmięknie i zacznie się rozpadać ze szczęścia, zdjąć przykrywkę i zredukować sok, potem wyłączyć kuchenkę (BHP!).
Czosnek rozgnieść praską do czosnku (prask-prask-prask) i dodać do zjednoczonej masy ognistej. Zmiksować całość blenderem na gładką i powabną emulsję. Po skosztowaniu (omnomnom) przyprawić do smaku składnikami oznaczonymi „jeżeli trzeba”, ale bez przesady.
Napełniać ostrożnie (BHP!) uprzednio wyparzone słoiki. Mocno zakręcić.
Pasteryzować w piekarniku (blacha wyłożona ściereczką, dolna grzałka, 130’ przez 30 min. od osiągnięcia właściwej temperatury). Potem otworzyć piekarnik, wydać okrzyk zachwytu i dać wytchnienie.
To co zostanie po pierwotnym obżarstwie przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Miłego pożaru trzewi! Bengalski