Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36800
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 205
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 403
Delikatna i bardzo prosta do zrobienia sałatka "Panna młoda" dosłownie zachwy...
Odsłon: 36800
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 205
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 403
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.
Podawałem je z pieczenią cielęcą i mizerią.