Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 402
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2694
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 402
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 8116
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13422
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2694
Składniki
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.
Podawałem je z pieczenią cielęcą i mizerią.