Do góry

Dodatki Przepis na:

Zacierki z tartych ziemniaków.

Zacierki z tartych ziemniaków.

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4395

Dodano:

Odsłon: 5374

Drobne, pyszne kluseczki, nadające się do "eintopf'ów", do drugich dań, nawet same, z dowolnym sosem. Przyrządzone z tartych ziemniaków mają inny, moim zdaniem do ciężkich sosów, lepszy smak.

Składniki

  • Ziemniaki - ok. 1 kg
  • mąka ziemniaczana - ok. 25 dag
  • mąka pszenna - ok. 15 dag
  • jajko
  • sól do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce. Odlej płyn, ale nie trzeba ich dokładnie odciskać. Dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.

  2. Ciasto powinno mieć konsystencję dość luźną.Posól do smaku. Ja dodałem jeszcze nieco mąki pszennej, bo było za rzadkie. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę i za pomocą "kluskownicy" przecieraj kluseczki na wrzątek. Można je również wrzucać na wrzątek za pomocą łyżki. Gotuj ok. 2 minuty od wypłynięcia i wyciągnij łyżką cedzakową. Kluski gotuj mniejszymi partiami, aby wszystkie były jednakowo ugotowane.

  3. Podawałem je z pieczenią cielęcą i mizerią.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń