Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas na barszcz czerwony

Zakwas na barszcz czerwony

Autor:

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 1012

Dodano:

Odsłon: 825

Jeśli dziś nastawicie, to jeszcze zdąży się ukisić do wigilii, ale to już ostatni dzwonek.

Składniki

  • 6 dużych buraków
  • 7 ząbków czosnku
  • 6 liści laurowych
  • 6 kulek jałowca
  • 2 litry wody
  • 2 łyżki soli
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki obrać i pokroić w grube plastry. Ułożyć w słoiku.( Powinny zajmować
    cały słoik, moje buraki były naprawdę duże więc wystarczyło 6 sztuk.)
    Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i kulki jałowca.
    Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać buraki. Zakręcić słoik i zostawić
    na 7-9 dni.
    Po tym czasie, należy przelać zakwas do butelki lub słoika, przez gęste sito lub gazę.
    Tak przygotowany zakwas wstawić do lodówki. Może tam stać nawet kilka tygodni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń