Do góry

Dodatki Przepis na:

Zakwas na domowy żur.

Zakwas na domowy żur.

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 2513

Dodano:

Odsłon: 748

Święta za pasem, więc najwyższa pora zrobić zakwas. Jest to prosty sprawdzony przepis mojej mamy.

Składniki

  • 1 l przegotowanej letniej wody
  • 1 szkl. mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 4 angielskie ziela
  • 2 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku obrane i rozgniecione
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do wyparzonego słoja wlać wodę i dodać wszystkie składniki. Wymieszać łyżką. Przykryć gazą i pozostawić w ciepłym miejscu.

  2. Czynność powtarzać przez 4 dni.

  3. Po ukiszeniu wyjąć przyprawy i przelać do czystego słoja. Przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. ( nie zakręcać pokrywką tylko gazą owiniętą gumką).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń