Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas na świąteczny żurek. Przepis, który podaję poniżej jest ekspresowy, dzięki dodatkowi jogurtu. Po trzech dniach można próbować wykorzystać zakwas czy to do żurku, czy przy pieczeniu chleba. Tak więc jeżeli jeszcze nie nastawiliście zakwasu, możecie to zrobić korzystając z tego przepisu. Spokojnie zdążycie ze wszystkim.
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1018
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 99
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 198
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1018
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 99
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1141
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 198
Składniki
Pierwszego dnia do szklanego słoja wsypujemy szklankę mąki, wlewamy połowę wody przewidzianej w przepisie, dodajemy jogurt, dobrze mieszamy wszystkie składniki. Słoik przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy resztę mąki i wlewamy kolejną szklankę wody. Mieszamy całość, ponownie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zakwas powinien nadawać się do użycia. Jeżeli macie wątpliwości można go jeszcze odstawić na kolejną dobę, na pewno na tym nie straci. Smacznego.