Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatni dzwonek, aby nastawić zakwas na świąteczny żurek. Przepis, który podaję poniżej jest ekspresowy, dzięki dodatkowi jogurtu. Po trzech dniach można próbować wykorzystać zakwas czy to do żurku, czy przy pieczeniu chleba. Tak więc jeżeli jeszcze nie nastawiliście zakwasu, możecie to zrobić korzystając z tego przepisu. Spokojnie zdążycie ze wszystkim.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3854
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414783
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2401
Składniki
Pierwszego dnia do szklanego słoja wsypujemy szklankę mąki, wlewamy połowę wody przewidzianej w przepisie, dodajemy jogurt, dobrze mieszamy wszystkie składniki. Słoik przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 24 godzinach dodajemy resztę mąki i wlewamy kolejną szklankę wody. Mieszamy całość, ponownie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie zakwas powinien nadawać się do użycia. Jeżeli macie wątpliwości można go jeszcze odstawić na kolejną dobę, na pewno na tym nie straci. Smacznego.