Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki sposób na zakwas na żurek. Idealny tuż przed świętami.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 818
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 939
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Do słoika wrzucamy dwie łyżki zakwasu żytniego. Dorzucamy dwa grubo pokrojone ząbki czosnku. 3-4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalewamy ciepłą-letnią wodą i mieszamy. Odstawiamy w słoiku i przykrywamy ściereczką kuchenną.
Codziennie należy zakwas przemieszać. Po 4 dniach będzie gotowy do przygotowania żurku. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak zrobić zakwas na żurek. W filmie jest także odnośnik do tego jak zrobić zakwas żytni. Powodzenia.