Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki sposób na zakwas na żurek. Idealny tuż przed świętami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3388
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3740
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 299
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 529
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3388
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 600
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3740
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 299
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 529
Składniki
Do słoika wrzucamy dwie łyżki zakwasu żytniego. Dorzucamy dwa grubo pokrojone ząbki czosnku. 3-4 liście laurowe oraz 5 ziaren ziela angielskiego. Wszystko zalewamy ciepłą-letnią wodą i mieszamy. Odstawiamy w słoiku i przykrywamy ściereczką kuchenną.
Codziennie należy zakwas przemieszać. Po 4 dniach będzie gotowy do przygotowania żurku. Zapraszam do obejrzenia filmu, w którym pokazuję jak zrobić zakwas na żurek. W filmie jest także odnośnik do tego jak zrobić zakwas żytni. Powodzenia.