Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zakwas żytni Robię z mąki żytniej razowej typu 2000 gdyż jest bardziej wartościowa dla zdrowia, ale można także zrobić zakwas z mąki żytniej jasnej typu 720.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 275
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21785
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 275
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21785
Składniki
Dzień 1 Godzina np 8 rano -Szklane naczynie Najlepiej litrowy słoik uprzednio umyty i wyparzony. -100 g mąki żytniej -100 ml wody letniej, ale nie gorącej temp ok. 37-40 stopni - mieszadło drewniana łyżka itp, ale nie metal -lniana ściereczka, ręcznik kuchenny Mieszamy wszystko razem, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany, przykrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na 12 godzin. Godzina 20;00 Mieszamy dokładnie zakwas drewnianą łyżką itp, przykrywamy i znów odstawiamy na 12 godzin.
Dzień 2 Godzina 8;00 Dokarmiamy nasz zakwas. Dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, dokładnie mieszając. Tym razem zostawiamy nasz zakwas na 24 h. Czyli do rana.
Dzień 3 Godzina 8;00 Powinna zacząć się fermentacja naszego zakwasu, poznać można po specyficznym chlebowo - kwaskowym zapachu. Karmimy 50 g mąki żytniej i 50 ml wody letniej. Dokładnie mieszamy, ale nie energicznie. Odstawiamy na 12 godzin Godzina 20;00 Zakwas mieszamy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w cieple na 12 godzin.
Dzień 4 Godzina 8;00 Zakwas dokarmiamy, bierzemy 50 g mąki żytniej i 50 ml letniej wody, mieszamy dokładnie. Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 12 godzin. Godzina 20;00 Nasz zakwas powinien już być gotowy. Mieszamy ostrożnie zakwas, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
Dzień 5 Godzina 8;00 Możemy zacząć nasz pierwszy wypiek.
Jak zrobić nowy zaczyn na następny chleb. Z aktywnego zakwasu odkładamy 3 łyżki do nowego, szklanego naczynia. Trzymamy go w lodówce. Jeśli planujemy wypiek to wystarczy wieczorem dokarmić go mąką i letnią wodą (np. 100 g mąki żytniej i 100 ml wody). Dokarmiony zakwas nie trzymamy w lodówce, a w ciepłym miejscu jak przy początkowych krokach. Następnego dnia jest gotowy do użycia. Zakwas w lodówce może sobie czekać kilka dni. Ja sprawdzam świeżość po kwaskowym zapachu.