Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak wspomniałem wcześniej, jeśli mamy upiec własny prawdziwy chleb musimy zacząć od zakwasu. Oczywiście, jeśli mamy wśród rodziny lub znajomych kogoś, kto już piecze chleb, to możemy poprosić o trzy łyżki zakwasu. Wtedy pszenny chleb możemy piec tego samego dnia. Jeśli nie, potrzebujemy pięciu dni, aby był gotowy do użycia.
I dzień
wieczór
100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 jasnej
100 g letniej wody
wymieszać dokładnie wszystkie składniki ( konsystencja gęstej śmietany) przykrywamy
i zostawiamy na 12 godzin
II dzień
rano dokładnie mieszamy przykrywamy i zostawiamy do wieczora
wieczorem dodajemy
50 g mąki
50 g letniej wody
dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 h
III dzień
wieczorem
50 g mąki
50 g wody
mieszamy odstawiamy na 12 h
IV dzień
rano mieszamy, wieczorem dodajemy
50 g mąki
50 g wody
mieszamy odstawiamy na 12 h
V dzień
rano zakwas powinien być gotowy
Z aktywnego zakwasu 3 łyżki przekładamy do czystego słoika, lekko kładziemy na wierzch pokrywkę i chowamy do lodówki.
Ten, który hodujemy dokarmiamy ponownie i możemy piec nasz chleb.
Przepis na prosty w wykonaniu i zdrowy chlebek na naturalnym zakwasie. Przepi...
Odsłon: 12939
Przepis dnia
W czasach pandemii nagle zaczął się trend na pieczenie własnego chleba. Nie w...
Odsłon: 10524
Przepis dnia
Pyszny mieszany chlebek na zakwasie z niewielkim dodatkiem drożdży
Odsłon: 6166
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 119
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 105
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 97
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5565
Podam wam przepis który testowałam dla próby mój pomysł czeka na was na blogu
Odsłon: 119
Smaczne danie obiadowe składające się z duszonych żeberek wieprzowych w sosie...
Odsłon: 105
Sernik warzony to jeden z tradycyjnych przepisów, które znajdziemy w starych...
Odsłon: 97
Ogórki konserwowe można przygotować na wiele sposobów. Specyficzny smak nadaj...
Odsłon: 5565
Składniki
I dzień wieczór 100 g mąki żytniej chlebowej typ 720 jasnej 100 g letniej wody wymieszać dokładnie wszystkie składniki ( konsystencja gęstej śmietany) przykrywamy i zostawiamy na 12 godzin
II dzień rano dokładnie mieszamy przykrywamy i zostawiamy do wieczora wieczorem dodajemy 50 g mąki 50 g letniej wody dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 h
III dzień wieczorem 50 g mąki 50 g wody mieszamy odstawiamy na 12 h
IV dzień rano mieszamy, wieczorem dodajemy 50 g mąki 50 g wody mieszamy odstawiamy na 12 h
V dzień rano zakwas powinien być gotowy Z aktywnego zakwasu 3 łyżki przekładamy do czystego słoika, lekko kładziemy na wierzch pokrywkę i chowamy do lodówki.
Ten, który hodujemy dokarmiamy ponownie i możemy piec nasz chleb.
Przepisy Dodatki
Dodatki
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Dodatki
Domowy chleb na drożdżach
Dodatki
Pasztet z kaczki i kurczaka
Dodatki
Domowy smalec
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma).
Domowa mieszanka przypraw Szawarma (Shawarma). Co to jest Shawarma? Shawar...
Odsłon: 68
Domowy chleb na drożdżach
Pyszny i chrupiący chleb bez wyrabiania
Odsłon: 4724