Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki, warkocze z czarnuszką i bazylią. Takie bułeczki możemy również wykorzystać do zrobienia zapiekanek. Bułeczki są na wzór Fińskiego chleba Pulla. Polecam :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22643
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14979
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4752
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44838
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 660
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 714
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, czarnuszkę, bazylię, wymieszane drożdże i pozostałe mleko.
Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 6 równych części z których formujemy i wałkujemy prostokątne placki grubości 5 mm dł. 30, szer 10 cm. Każdy prostokąt nacinamy nożem do pizzy tak, żeby miał 3 paski które będziemy zaplatać w warkocz.
Kolejny splot.
Następny splot, i tak do końca. Końce zlepiamy pod spód.
Tak zaplecione bułeczki w warkocz układamy na wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką blasze.
Przykrywamy i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wkładamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na środkową półkę, na dno wstawiamy pojemnik z wodą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Ostudzone bułki, można konsumować.
Smacznego!!!