Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne bułeczki, warkocze z czarnuszką i bazylią. Takie bułeczki możemy również wykorzystać do zrobienia zapiekanek. Bułeczki są na wzór Fińskiego chleba Pulla. Polecam :)
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 656
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 93
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2696
Składniki
Drożdże zasypujemy cukrem, wlewamy troszkę ciepłego mleka. Przesiewamy mąkę wymieszaną z solą, do miski w której będziemy wyrabiać ciasto. Do mąki dodajemy olej, czarnuszkę, bazylię, wymieszane drożdże i pozostałe mleko.
Wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy, dzielimy na 6 równych części z których formujemy i wałkujemy prostokątne placki grubości 5 mm dł. 30, szer 10 cm. Każdy prostokąt nacinamy nożem do pizzy tak, żeby miał 3 paski które będziemy zaplatać w warkocz.
Kolejny splot.
Następny splot, i tak do końca. Końce zlepiamy pod spód.
Tak zaplecione bułeczki w warkocz układamy na wyłożonej papierem do pieczenia, posypanej mąką blasze.
Przykrywamy i pozostawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Wkładamy blachę z bułkami do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika, na środkową półkę, na dno wstawiamy pojemnik z wodą. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza do zarumienienia się bułek.
Upieczone bułki studzimy na kratce.
Ostudzone bułki, można konsumować.
Smacznego!!!