Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny zawijas z wieprzowego boczku, wędzony metodą garnkową na zrębkach typu Borniak olcha / buk.
siatka wędliniarska, pojemnik do peklowania, garnek do wędzenia, zrębki olcha/buk, termometr
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29189
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1633
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 135
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18516
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 640
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29189
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1633
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 135
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18516
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 640
Składniki
Peklowanie: Boczek peklowałem na mokro według tabeli "Dziadka" przez okres 4 dni. Solankę sporządzamy według tabeli. Do solanki dodajemy kilka połamanych liści laurowych 15-20 ziaren ziela angielskiego i pokrojonej połowę główki czosnku (wszystko zagotowane i 15 minut parzone pod przykryciem).
Po peklowaniu boczek płuczemy pod bieżącą wodą z solanki i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Rozłożony płat boczku bez żeber nacieramy przyprawami (pieprz, majeranek), układamy po całości pokrojony w talarki czosnek. Zwijamy ścisło płat boczku, wkładamy do siatki wędliniarskiej, dodatkowo osznurowujemy, osuszamy w lodówce kilkanaście godzin i na drugi dzień wędzimy 2 godziny w temperaturze 50 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Smacznego !!!