Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczny zawijas z wieprzowego boczku, wędzony metodą garnkową na zrębkach typu Borniak olcha / buk.
siatka wędliniarska, pojemnik do peklowania, garnek do wędzenia, zrębki olcha/buk, termometr
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1930
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5767
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5773
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 97741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1930
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5767
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5773
Składniki
Peklowanie: Boczek peklowałem na mokro według tabeli "Dziadka" przez okres 4 dni. Solankę sporządzamy według tabeli. Do solanki dodajemy kilka połamanych liści laurowych 15-20 ziaren ziela angielskiego i pokrojonej połowę główki czosnku (wszystko zagotowane i 15 minut parzone pod przykryciem).
Po peklowaniu boczek płuczemy pod bieżącą wodą z solanki i osuszamy ręczniczkami papierowymi. Rozłożony płat boczku bez żeber nacieramy przyprawami (pieprz, majeranek), układamy po całości pokrojony w talarki czosnek. Zwijamy ścisło płat boczku, wkładamy do siatki wędliniarskiej, dodatkowo osznurowujemy, osuszamy w lodówce kilkanaście godzin i na drugi dzień wędzimy 2 godziny w temperaturze 50 60 stopni Celsjusza. Podpiekamy 15 minut w temperaturze 80 stopni Celsjusza. Smacznego !!!