Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuskie kuleczki ziemniaczane. Elegancki dodatek do mięs, a także wspaniała przekąska
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 30
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2274
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 165
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, następnie ugniatamy na puree. Dodajemy żółtka, masło, możemy doprawić wedle uznania (w przepisie z którego korzystałam była gałka muszkatołowa, ale ją pominęłam), mieszamy masę.
Do rondla wlewamy wodę, dodajemy masło i sól, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i powoli dosypujemy mąkę i ciągle mieszając czekamy, aż ciasto zrobi się szkliste i zacznie odchodzić od ścianek. Zdejmujemy ciasto z gazu i ostrożnie dodajemy jajko (najlepiej przełożyć ciasto do miseczki, wtedy jajko nie zetnie się w gorącym rondelku)
Masę ziemniaczaną mieszamy z ciastem do uzyskania jednolitej masy, smażymy partiami na głębokim oleju na ciemnozłoty kolor. Smacznego :)