Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ziemniaczane purée może zdawać się banalnie proste w przygotowaniu – przeciśnięcie ziemniaków przez praskę to przecież żadna filozofia. Okazuje się jednak, że prawdziwie kremowe purée wymaga kilku dodatków. To ona sprawiają, że ziemniaki stają się naprawdę aksamitne, a przede wszystkim podkreślają ich smak. Te dodatki, to masło, tłusta śmietana i tłuste mleko – tłuszcz jest w potrawach nośnikiem smaku, a ziemniaki zawierają jego znikomą ilość! Smak ziemniaków podkreślisz dodatkowo, używając odpowiedniej mieszanki przyprawowej. Najprościej jest sięgnąć po gotową, ale jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, wypróbuj połączenia takich przypraw, jak kminek, koperek czy kolendra (nasiona).
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 467
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2649
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 467
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2649
Składniki
Umyj ziemniaki, ale nie obieraj. Zalej w garnku zimną, osoloną wodą i ugotuj do miękkości na średniej mocy palnika.
Odcedź ziemniaki i obierz, gdy będą jeszcze gorące (użyj rękawic, by ochronić dłonie przed poparzeniem).
Podgrzej w rondelku mleko i masło. Wymieszaj. Połącz ze śmietaną.
Przeciśnij ziemniaki przez praskę. Jeśli chcesz, by masa była bardziej kremowa, dodatkowo przetrzyj ją przez sitko.
Połącz ziemniaki z zawartością rondelka. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawę do ziemniaków i pieprz. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo dosolić ziemniaki, ale najpierw ich spróbuj (są już słone).
Ponownie wymieszaj ziemniaczane purée i podgrzej do pożądanej temperatury.
Jeśli smak klasycznego purée jest dla ciebie zbyt łagodny, przed podaniem oprósz je płatkami chili.