Do góry

Dodatki Przepis na:

Żurawinowy curd

Żurawinowy curd

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 835

Dodano:

Odsłon: 182

Taki krem jest dobrym dodatkiem do naleśników, do ciasta, do deserów, do przełożenia ciasteczek.

Składniki

  • 400 g świeżej żurawiny ( może być mrożna )
  • 250 ml wody
  • 130 g cukru
  • 2 jajka
  • 50 g masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Żurawinowy curd

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną, umytą żurawinę przełożyć do rondelka. Dodać cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu aż żurawina się rozpadnie.
    Żurawinę przetrzeć przez sito. Skórki są rozgotowane, miękkie i nie jest to trudne.
    Wystudzony mus z żurawiny przełożyć do metalowej miseczki i dodać rozbełtane jajka. Miseczkę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać do wody. Masę mieszać rózgą. Dodać masło, które musi się rozpuścić. Po ok 10 minutach ubijania krem jest gotowy.
    Można wykorzystać np do posmarowania naleśników. Można przełożyć do słoiczka i przechować w lodówce kilka dni.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń