Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Jego nazwa powstała z połączenia dwóch słów, niemieckiego Eier "jajka" oraz francuskiego cognac "koniak". Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 181
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 153
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą i gładką masę, dodając na koniec stopniowo cukier waniliowy oraz mleko. Następnie (cały czas mieszając), dodajemy spirytus oraz brandy. Całość przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień. Życzę smacznego! :)