Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cold brew, czyli zimny napar, to propozycja kawy na lato. Jest bardziej delikatna i mniej kwaśna niż tradycyjnie parzona kawa. Podana z lodem doskonale orzeźwia. Polecam.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3808
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 227
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 136
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3808
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 248
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 227
Składniki
Napój przygotowujemy dzień wcześniej. Kawę zalewamy przegotowaną wodą w temperaturze pokojowej ( na 1 kopiastą łyżeczkę kawy, jedna szklanka wody ) i odstawiamy na około 12 godzin.
Następnego dnia, przecedzamy napar z wykorzystaniem filtra papierowego, gazy lub dzbanka z zaparzaczem. Podajemy z kostkami lodu, mlekiem zagęszczonym i opcjonalnie z cukrem.
Tak przygotowany napar możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapewniam, że taka kawa smakuje zupełnie inaczej, niż ta zalana wrzątkiem. Można ją wzbogacić np. wanilią lub kurkumą, wszytko zależy od naszych upodobań i wyobraźni. Polecam :)