Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kompot z gruszek jest orzeźwiający, aromatyczny i zdrowy.
ostry nożyk, słoiki, garnek do pasteryzacji
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 303
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1078
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4116
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 303
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1078
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4116
Składniki
Gruszki myjemy w zimnej wodzie, odcinamy ogonki, kroimy na ćwiartki. Napełniamy nimi słoiki do wysokości 2/3. Do każdego słoja wrzucamy 1 - 2 goździki, mały kawałek kory cynamonu oraz 1 - 2 łyżki cukru. Słoiki napełniamy zimną wodą . Brzegi słoików przecieramy papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy przez 20 minut w temperaturze 80 - 85 C. Kompot przechowujemy w ciemnym chłodnym miejscu. Kompot z gruszek jest orzeźwiający, aromatyczny i zdrowy. Polecam ! :)