Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bubble tea to efektowny, orzeźwiający napój na bazie herbaty. Pomysł na taki sposób podawania naparu wywodzi się z Tajwanu. Jego autor – właściciel jednej z tamtejszych herbaciarni – chciał w ten sposób zachęcić najmłodszych konsumentów do picia herbaty. Bubble tea stała się przebojem nie tylko wśród dzieci. Obecnie serwuje się ją na wiele sposobów, nadając jej najróżniejsze smaki i kolory. Klasyczna buble tea składała się tylko z herbaty, mleka i ugotowanej na słodko tapioki. Walory napoju podkreślał dodatek lodu. Spróbuj przygotować domową bubble tea według oryginalnego przepisu!
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3302
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2431
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2074
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3302
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2431
Składniki
Zagotuj wodę. Połową wrzątku zaparz podwójną porcję herbaty (jeśli parzysz herbatę zieloną, poczekaj, aż woda nieco przestygnie). Kiedy herbata osiągnie temperaturę pokojową, połącz ją z mlekiem i miodem (miód możesz zastąpić np. syropem z agawy). Dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce.
Drugą połową wrzątku zalej w rondelku tapiokę. Dodaj do wody cukier. Gotuj tapiokę na palniku o niskiej mocy przez około 30 minut. Następnie zdejmij rondelek z palnika i na kolejnych 30 minut pozostaw tapiokę w wodzie, w której się gotowała. Odcedź tapiokę i kilkukrotnie przepłucz chłodną wodą.
Przygotuj dwie wysokie szklanki (o pojemności 400-500 ml). Do każdej nałóż porcję lodu i połowę kulek tapioki. Zalej schłodzoną herbatą z mlekiem i miodem.