Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bubble tea to efektowny, orzeźwiający napój na bazie herbaty. Pomysł na taki sposób podawania naparu wywodzi się z Tajwanu. Jego autor – właściciel jednej z tamtejszych herbaciarni – chciał w ten sposób zachęcić najmłodszych konsumentów do picia herbaty. Bubble tea stała się przebojem nie tylko wśród dzieci. Obecnie serwuje się ją na wiele sposobów, nadając jej najróżniejsze smaki i kolory. Klasyczna buble tea składała się tylko z herbaty, mleka i ugotowanej na słodko tapioki. Walory napoju podkreślał dodatek lodu. Spróbuj przygotować domową bubble tea według oryginalnego przepisu!
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 20
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 55
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 88
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 27
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 63
Składniki
Zagotuj wodę. Połową wrzątku zaparz podwójną porcję herbaty (jeśli parzysz herbatę zieloną, poczekaj, aż woda nieco przestygnie). Kiedy herbata osiągnie temperaturę pokojową, połącz ją z mlekiem i miodem (miód możesz zastąpić np. syropem z agawy). Dokładnie wymieszaj. Schłodź w lodówce.
Drugą połową wrzątku zalej w rondelku tapiokę. Dodaj do wody cukier. Gotuj tapiokę na palniku o niskiej mocy przez około 30 minut. Następnie zdejmij rondelek z palnika i na kolejnych 30 minut pozostaw tapiokę w wodzie, w której się gotowała. Odcedź tapiokę i kilkukrotnie przepłucz chłodną wodą.
Przygotuj dwie wysokie szklanki (o pojemności 400-500 ml). Do każdej nałóż porcję lodu i połowę kulek tapioki. Zalej schłodzoną herbatą z mlekiem i miodem.