Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawa rozpuszczalna przygotowany w finezyjny, nieco dekadencki sposób. Przyjemność dla oka i podniebienia. Kawa, którą warto zaserwować przyjaciołom.
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 297
Polecam. Każdy pomysł dobry na wykorzystanie tego co zostaje w lodówce.
Odsłon: 297
Składniki
-Do wysokiej, przezroczystej, deserowej szklanki wsypujemy kawę i cukier wedle uznania.
-Najważniejszy etap: Do proszku dodajemy minimalną ilość wody. Optymalnie mamy uzyskać gęstą, zawiesistą, złoto-brązową papkę. Jeśli wody damy za mało, łatwo to zobaczymy - kawa po zamieszaniu łyżeczką będzie dalej sucha i się nie spieni. Jeśli damy za dużo, po prostu rozpuścimy kawę, a tego chcemy uniknąć. Ja po prostu zamaczam palce w wodzie i pozwalam kroplom spłynąć do szklanki. Zazwyczaj kończy się to na dwóch takich ruchach.
-Teraz energicznie, intensywnie mieszamy, w lewo, w prawo i nazad, aż do wytworzenia gęstej masy bez grudek. Około 5 minut.
-Prawidłowo przygotowana masa powinna przypominać coś pomiędzy masą czekoladową a toffi. Mniam!
-W rondelku gotujemy prawie do wrzenia pożądaną ilość mleka. Czekamy aż się lekko ostudzi i dolewamy do szklanki z kawą. Nie używamy wody! *Dla uzyskania orientalnego, korzennego charakteru, do podgrzewanego mleka dodajemy szczyptę sproszkowanego imbiru bądź kardamonu. Aromat bardzo dobrze uwalnia się w gorącym mleku.
-Naturalnie całość delikatnie mieszamy, jeśli mamy odrobinę wyczucia i szczęścia pozostanie na górze pożądana w cappuccino pianka. :)
-Przyozdobić wedle uznania np. szczyptą cynamonu i czekolady. Podawać póki gorące.