Do góry

Napoje Przepis na:

Cappuccino instant

Cappuccino instant

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 500

Dodano:

Odsłon: 525

Kawa rozpuszczalna przygotowany w finezyjny, nieco dekadencki sposób. Przyjemność dla oka i podniebienia. Kawa, którą warto zaserwować przyjaciołom.

Składniki

  • -Szklanka mleka,
  • -Łyżeczka mocno-zmielonej kawy rozpuszczalnej, (zbliżona do Nescafe Espresso)
  • -Łyżeczka cukru,
  • -Opcjonalnie przyprawy (cynamon, imbir, kakao, kardamon)
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. -Do wysokiej, przezroczystej, deserowej szklanki wsypujemy kawę i cukier wedle uznania.

  2. -Najważniejszy etap:
    Do proszku dodajemy minimalną ilość wody. Optymalnie mamy uzyskać gęstą, zawiesistą, złoto-brązową papkę.
    Jeśli wody damy za mało, łatwo to zobaczymy - kawa po zamieszaniu łyżeczką będzie dalej sucha i się nie spieni.
    Jeśli damy za dużo, po prostu rozpuścimy kawę, a tego chcemy uniknąć.
    Ja po prostu zamaczam palce w wodzie i pozwalam kroplom spłynąć do szklanki. Zazwyczaj kończy się to na dwóch takich ruchach.

  3. -Teraz energicznie, intensywnie mieszamy, w lewo, w prawo i nazad, aż do wytworzenia gęstej masy bez grudek. Około 5 minut.

  4. -Prawidłowo przygotowana masa powinna przypominać coś pomiędzy masą czekoladową a toffi. Mniam!

  5. -W rondelku gotujemy prawie do wrzenia pożądaną ilość mleka. Czekamy aż się lekko ostudzi i dolewamy do szklanki z kawą.
    Nie używamy wody!

    *Dla uzyskania orientalnego, korzennego charakteru, do podgrzewanego mleka dodajemy szczyptę sproszkowanego imbiru bądź kardamonu. Aromat bardzo dobrze uwalnia się w gorącym mleku.

  6. -Naturalnie całość delikatnie mieszamy, jeśli mamy odrobinę wyczucia i szczęścia pozostanie na górze pożądana w cappuccino pianka. :)

  7. -Przyozdobić wedle uznania np. szczyptą cynamonu i czekolady. Podawać póki gorące.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń