Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis ma tradycję rodzinną – dostałam go od cioci, u której zawsze znajdzie się jakaś butelka domowej nalewki. Kolor nie jest intensywnie żółty, raczej nieco blady, ale za to smak jest wyśmienity. I oczywiście doskonale rozgrzewający :)
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 219
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy. Skórkę z 2 cytryn obieramy bardzo cienko. Zagotowujemy wodę z cukrami i skórkami z 2 cytryn. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Wyciągamy skórkę z cytryn, studzimy. Dodajemy sok wyciśnięty z 4 cytryn (bez pestek) oraz spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kilka tygodni. Z przepisu wychodzi niecałe 2 litry nalewki.