Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten przepis ma tradycję rodzinną – dostałam go od cioci, u której zawsze znajdzie się jakaś butelka domowej nalewki. Kolor nie jest intensywnie żółty, raczej nieco blady, ale za to smak jest wyśmienity. I oczywiście doskonale rozgrzewający :)
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 380
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 53
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 396
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 826
Składniki
Cytryny dokładnie myjemy i wycieramy. Skórkę z 2 cytryn obieramy bardzo cienko. Zagotowujemy wodę z cukrami i skórkami z 2 cytryn. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Wyciągamy skórkę z cytryn, studzimy. Dodajemy sok wyciśnięty z 4 cytryn (bez pestek) oraz spirytus. Mieszamy i rozlewamy do butelek. Odstawiamy na kilka tygodni. Z przepisu wychodzi niecałe 2 litry nalewki.