Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu !
duży słój, gaza lub gęste sitko, bibuła filtracyjna, butelki, lejek,
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31312
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 135
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31312
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 417
Składniki
Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie.
Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.
Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem. Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Na zdrowie !