Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy koniak jest nawet lepszy niż ze sklepu !
duży słój, gaza lub gęste sitko, bibuła filtracyjna, butelki, lejek,
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4983
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13475
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5854
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7567
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4983
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13475
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5854
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7567
Składniki
Wodę przegotuj, odstaw do wystygnięcia. Wystudzoną wodę wymieszaj ze spirytusem, wlej do czystego słoja. Wrzuć do słoja suszone śliwki. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw na 4 tygodnie.
Co kilka dni wstrząśnij lekko słojem. Po tym czasie przecedź zawartość słoja przez gazę , otrzymany płyn przefiltruj przez bibułę filtracyjną. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, odstaw na 1 rok w ciemne i chłodne miejsce.
Rada : Do koniaku nie używaj śliwek wędzonych, ani natłuszczanych olejem. Pamiętaj, im dłużej koniak będzie dojrzewał ( dłużej poleży ), tym będzie smaczniejszy, nie można go będzie odróżnić od koniaku ze sklepu, a wręcz będzie lepszy od tego kupionego w sklepie ! Najlepiej smakuje lekko schłodzony.
Na zdrowie !