Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty do przygotowania, bardzo smaczny, zdrowy oraz uniwersalny sok z aronii, który idealnie sprawdzi się nie tylko jako smaczny napój, ale również jako pyszny dodatek do herbat i drinków, a także jogurtów, owsianki, naleśników oraz wszelkiego rodzaju placków.
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1093
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 199
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 1093
Jesienna rozgrzewająca potrawa. To chili szybko się gotuje i jest przepyszne....
Odsłon: 199
Składniki
Owoce aronii pozbawić szypułek i dokładnie umyć. Przełożyć na durszlak i odstawić, aby porządnie wyschły lub dokładnie osuszyć. Umyte, suche owoce przełożyć do torebek lub woreczków strunowych i włożyć do zamrażalnika. (przemrożone owoce mają mniej goryczki i szybciej puszczają sok) Mrozić przez 48 godzin.
Przemrożone owoce aronii włożyć do garnka, wlać 2 litry wody, dodać 60 umytych listków wiśni. Gotować na małym ogniu 2-2,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia.
Z garnka wyjąć listki wiśni. Następnie sok z aronii przelać przez durszlak do innego naczynia, miski. Pozostałe na durszlaku owoce pougniatać przy pomocy łyżki, aby wydobyć z nich więcej soku. Sok odstawić na ok. 3 godziny, aby osad z owoców osadził się na dnie.
Sok przecedzić przez gęste sitko z powrotem do garnka. Następnie dodać sok z 3 cytryn i wymieszać, po czym podgrzać na małym ogniu. Do ciepłego soku stopniowo dodawać 4 szklanki cukru, ciągle mieszając, aby cukier rozpuścił się. Po rozpuszczeniu cukru gotować jeszcze przez 5 minut.
Gotowy sok przelać do słoików lub szklanych butelek. Pasteryzować przez ok. 15-20 minut. Następnie wyłączyć gaz, garnek przykryć przykrywką i pozostawić do ostygnięcia. Smacznego!