Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na koniec lata przepis na fermentowaną lemoniadę. Lekko musująca, orzeźwiająca i pełna soku z cytryny. Zdrowa dla jelit, bo zawiera całe mnóstwo naturalnych probiotyków. Nic tylko pić...... Polecam
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456815
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1227
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2097
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456815
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1227
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2097
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 505
Składniki
Cytryny dokładnie umyć, przekroić na pół. Do dużego słoika wycisnąć sok z cytryn, dodać cukier lub miód i wymieszać, aż się rozpuści. Wlać litr filtrowanej lub przegotowanej i wystudzonej wody. Dodać wyciśnięte połówki cytryn. Słoik zamknąć i zostawić w temperaturze pokojowej na trzy dni.
W czwartym dniu płyn przelać do butelek i zostawić do fermentacji na kolejne trzy dni. Po tym czasie lemoniada powinna być już musująca. Butelki wstawić do lodówki. Można przechowywać do dwóch tygodni.