Do góry

Napoje Przepis na:

Gorąca czekolada daktylowa na zimne wieczory.

Gorąca czekolada daktylowa na zimne wieczory.

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 213

Dodano:

Odsłon: 191

Czekolada daktylowa na gorąco to kolejna propozycja na chłodne wieczory. Jest to alternatywa dla osób nie lubiących kawy ale również i dla dzieci. A w zimowe wieczory chyba nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Kakao posłodzą nam daktyle a szczypta pieprzu cayenne jeszcze bardziej pozwoli Nam się rozgrzać. Zanim przejdziemy do przyrządzania czekolady kilka słów o samym kakao i jego właściwościach. Kakao zawiera dużą ilość magnezu więc często słyszymy, że przy jego niedoborze można sięgnąć po kilka kostek czekolady. Chroni również serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki flawonoidom. Obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera także duże ilości antyoksydantów, dzięki czemu chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. Poprawia pamięć i koncentracje. I co najważniejsze spożywanie kakao podnosi hormon szczęścia! Ale do rzeczy bierzemy się za przygotowanie, bo pewnie jesteście ciekawi jak będzie smakować

Składniki

  • Mleko 500 ml
  • Kakao 8 łyżek
  • Suszone daktyle bez pestek 10 szt ok. 50g
  • Pieprz cayenne szczypta
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gorąca czekolada daktylowa na zimne wieczory.

Przygotowanie

  1. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do małego garnka wlej mleko i dodaj daktyle. Zacznij gotować na małym ogniu przez minimum 10 minut. Następnie dodaj kakao i pieprz cayenne, dokładnie wszytko wymieszaj i dalej gotuj doprowadzają do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i za pomocą blendera zmiksuj swoją czekoladę tak aby nie było w niej kawałków daktyli. Dzięki temperaturze z daktyli uwolni się ich słodki smak ale też nadadzą czekoladzie kremowej konsystencji. Jeżeli masz taką ochotę możesz podawać czekoladę udekorowaną bitą śmietaną. W sumie wystarczyło nie całe 15 minut i czekolada daktylowa gotowa. Smacznego!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń