Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada daktylowa na gorąco to kolejna propozycja na chłodne wieczory. Jest to alternatywa dla osób nie lubiących kawy ale również i dla dzieci. A w zimowe wieczory chyba nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Kakao posłodzą nam daktyle a szczypta pieprzu cayenne jeszcze bardziej pozwoli Nam się rozgrzać. Zanim przejdziemy do przyrządzania czekolady kilka słów o samym kakao i jego właściwościach. Kakao zawiera dużą ilość magnezu więc często słyszymy, że przy jego niedoborze można sięgnąć po kilka kostek czekolady. Chroni również serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki flawonoidom. Obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera także duże ilości antyoksydantów, dzięki czemu chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. Poprawia pamięć i koncentracje. I co najważniejsze spożywanie kakao podnosi hormon szczęścia! Ale do rzeczy bierzemy się za przygotowanie, bo pewnie jesteście ciekawi jak będzie smakować
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 72
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2584
Polecam.
Odsłon: 472
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 695
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2007
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 72
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2584
Polecam.
Odsłon: 472
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 695
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2007
Składniki
Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do małego garnka wlej mleko i dodaj daktyle. Zacznij gotować na małym ogniu przez minimum 10 minut. Następnie dodaj kakao i pieprz cayenne, dokładnie wszytko wymieszaj i dalej gotuj doprowadzają do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i za pomocą blendera zmiksuj swoją czekoladę tak aby nie było w niej kawałków daktyli. Dzięki temperaturze z daktyli uwolni się ich słodki smak ale też nadadzą czekoladzie kremowej konsystencji. Jeżeli masz taką ochotę możesz podawać czekoladę udekorowaną bitą śmietaną. W sumie wystarczyło nie całe 15 minut i czekolada daktylowa gotowa. Smacznego!!