Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekolada daktylowa na gorąco to kolejna propozycja na chłodne wieczory. Jest to alternatywa dla osób nie lubiących kawy ale również i dla dzieci. A w zimowe wieczory chyba nic tak nie rozgrzewa jak gorąca czekolada. Kakao posłodzą nam daktyle a szczypta pieprzu cayenne jeszcze bardziej pozwoli Nam się rozgrzać. Zanim przejdziemy do przyrządzania czekolady kilka słów o samym kakao i jego właściwościach. Kakao zawiera dużą ilość magnezu więc często słyszymy, że przy jego niedoborze można sięgnąć po kilka kostek czekolady. Chroni również serce i układ sercowo-naczyniowy, dzięki flawonoidom. Obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera także duże ilości antyoksydantów, dzięki czemu chroni nasze komórki przed działaniem wolnych rodników, przyczyniających się do starzenia skóry. Poprawia pamięć i koncentracje. I co najważniejsze spożywanie kakao podnosi hormon szczęścia! Ale do rzeczy bierzemy się za przygotowanie, bo pewnie jesteście ciekawi jak będzie smakować
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4739
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44801
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4739
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44801
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 654
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Przepis jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Do małego garnka wlej mleko i dodaj daktyle. Zacznij gotować na małym ogniu przez minimum 10 minut. Następnie dodaj kakao i pieprz cayenne, dokładnie wszytko wymieszaj i dalej gotuj doprowadzają do wrzenia. Zdejmij garnek z palnika i za pomocą blendera zmiksuj swoją czekoladę tak aby nie było w niej kawałków daktyli. Dzięki temperaturze z daktyli uwolni się ich słodki smak ale też nadadzą czekoladzie kremowej konsystencji. Jeżeli masz taką ochotę możesz podawać czekoladę udekorowaną bitą śmietaną. W sumie wystarczyło nie całe 15 minut i czekolada daktylowa gotowa. Smacznego!!