Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo szybką i pyszną gorącą czekoladę - idealną na jesienne wieczory
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 352
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 209
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 286
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 42
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 352
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 190
Sernik piernikowy to pyszna propozycja na świąteczny stół. Sernik jest pyszny...
Odsłon: 209
W Wielkopolsce na Wigilię podajemy zupę rybną i barszcz czerwony postny z usz...
Odsłon: 286
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 42
Składniki
Na początku do kubeczków wrzucamy pokrojone śliwki. Ja używałam śliwek ze spirytusu (pozostałość po nalewce), ale mogą być też owoce w cukrze lub świeże... choć oczywiście te alkoholowe będą najlepsze. Teraz czekolada. Musi być gorzka. Ja używałam 70% i napój wyszedł bardzo słodki. Na pewno 80% też byłaby dobra. Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady - do garnka wlewamy wodę do połowy wysokości i kładziemy na garnku metalową miskę. Grzejemy na bardzo małym ogniu.
Jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Nie martwcie się, jeśli napój się "rozwarstwi". Po kilku minutach podgrzewania i mieszania będzie gęsty i aksamitny.
Kiedy czekolada będzie już miała dobra konsystencję dodajemy kardamon. Wlewamy do kubeczków ze śliwkami i delektujemy się