Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo szybką i pyszną gorącą czekoladę - idealną na jesienne wieczory
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2792
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1905
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4009
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10173
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2792
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1905
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 734
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 4009
Składniki
Na początku do kubeczków wrzucamy pokrojone śliwki. Ja używałam śliwek ze spirytusu (pozostałość po nalewce), ale mogą być też owoce w cukrze lub świeże... choć oczywiście te alkoholowe będą najlepsze. Teraz czekolada. Musi być gorzka. Ja używałam 70% i napój wyszedł bardzo słodki. Na pewno 80% też byłaby dobra. Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady - do garnka wlewamy wodę do połowy wysokości i kładziemy na garnku metalową miskę. Grzejemy na bardzo małym ogniu.
Jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Nie martwcie się, jeśli napój się "rozwarstwi". Po kilku minutach podgrzewania i mieszania będzie gęsty i aksamitny.
Kiedy czekolada będzie już miała dobra konsystencję dodajemy kardamon. Wlewamy do kubeczków ze śliwkami i delektujemy się