Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo szybką i pyszną gorącą czekoladę - idealną na jesienne wieczory
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 255
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4469
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 490
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 255
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9672
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1124
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4469
Składniki
Na początku do kubeczków wrzucamy pokrojone śliwki. Ja używałam śliwek ze spirytusu (pozostałość po nalewce), ale mogą być też owoce w cukrze lub świeże... choć oczywiście te alkoholowe będą najlepsze. Teraz czekolada. Musi być gorzka. Ja używałam 70% i napój wyszedł bardzo słodki. Na pewno 80% też byłaby dobra. Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady - do garnka wlewamy wodę do połowy wysokości i kładziemy na garnku metalową miskę. Grzejemy na bardzo małym ogniu.
Jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Nie martwcie się, jeśli napój się "rozwarstwi". Po kilku minutach podgrzewania i mieszania będzie gęsty i aksamitny.
Kiedy czekolada będzie już miała dobra konsystencję dodajemy kardamon. Wlewamy do kubeczków ze śliwkami i delektujemy się