Do góry

Napoje Przepis na:

Gorąca czekolada ze śliwką i nutą kardamonu

Gorąca czekolada ze śliwką i nutą kardamonu

Autor:

Przepisów i artykułów: 146 Ocena: 1192

Dodano:

Odsłon: 2040

Przepis na bardzo szybką i pyszną gorącą czekoladę - idealną na jesienne wieczory

Składniki

  • Czekolada gorzka - pół tabliczki
  • Mleko skondensowane - 150 ml
  • Śliwki - 2 szt (ja używałam śliwek w spirytusie, ale mogą być też świeże)
  • Kardamon mielony - pół łyżeczki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku do kubeczków wrzucamy pokrojone śliwki. Ja używałam śliwek ze spirytusu (pozostałość po nalewce), ale mogą być też owoce w cukrze lub świeże... choć oczywiście te alkoholowe będą najlepsze.

    Teraz czekolada. Musi być gorzka. Ja używałam 70% i napój wyszedł bardzo słodki. Na pewno 80% też byłaby dobra.

    Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady - do garnka wlewamy wodę do połowy wysokości i kładziemy na garnku metalową miskę. Grzejemy na bardzo małym ogniu.

  2. Jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Nie martwcie się, jeśli napój się "rozwarstwi". Po kilku minutach podgrzewania i mieszania będzie gęsty i aksamitny.

  3. Kiedy czekolada będzie już miała dobra konsystencję dodajemy kardamon.
    Wlewamy do kubeczków ze śliwkami i delektujemy się

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń