Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na bardzo szybką i pyszną gorącą czekoladę - idealną na jesienne wieczory
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11397
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 56
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7707
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154985
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1081
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11397
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 56
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7707
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154985
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1081
Składniki
Na początku do kubeczków wrzucamy pokrojone śliwki. Ja używałam śliwek ze spirytusu (pozostałość po nalewce), ale mogą być też owoce w cukrze lub świeże... choć oczywiście te alkoholowe będą najlepsze. Teraz czekolada. Musi być gorzka. Ja używałam 70% i napój wyszedł bardzo słodki. Na pewno 80% też byłaby dobra. Przygotowujemy kąpiel wodną dla czekolady - do garnka wlewamy wodę do połowy wysokości i kładziemy na garnku metalową miskę. Grzejemy na bardzo małym ogniu.
Jak tylko czekolada zacznie się rozpuszczać dodajemy mleko skondensowane i mieszamy. Nie martwcie się, jeśli napój się "rozwarstwi". Po kilku minutach podgrzewania i mieszania będzie gęsty i aksamitny.
Kiedy czekolada będzie już miała dobra konsystencję dodajemy kardamon. Wlewamy do kubeczków ze śliwkami i delektujemy się