Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Gorący kubek z pigwą, imbirem, pod kruszonką"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 69
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 65
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 69
Składniki
25 minut • 4 porcje • 635 kcal/porcja • 4 zł/porcja
W misce wymieszaj wodę, cukier, pokrojoną na małe kawałki skórkę pomarańczową, obrany i starty imbir. Przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Dodaj obrane i pokrojone na kawałki pigwy, gotuj jeszcze 5 minut.
Zmniejsz ogień i na małym gotuj całość około godziny, aż pigwa zmięknie i sos nabierze złotego koloru.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Posmaruj 4 kokilki masłem.
Odcedź pigwy z sosu i nakładaj do przygotowanych naczynek. Powstały sos zagotuj, żeby zgęstniał. Przelej do każdej kokilki.
Przełóż herbatniki do foliowej torebki i dokładnie skrusz. W garnku wymieszaj okruszki z masłem i cynamonem. Nakładaj na pigwę i piecz około 15 minut. Podawaj z jogurtem.Źródło: Olivia