Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima wciąż trzyma, warto więc dostrzec i docenić zalety grzanego wina. I to nie takiego aromatyzowanego gotowca niepewnej jakości, które zimą często można kupić w sklepach, ale prawdziwego grzanego wina. Przygotowanego w domu z produktów dość łatwo dostępnych zarówno w osiedlowym sklepiku, w supermarkecie, jak i w sklepie internetowym. Po powrocie ze spaceru albo po uprawianiu sportów w mroźnej, zimowej aurze – naprawdę docenisz zalety grzanego wina! Uwaga – wpis możliwy do wprowadzenia w życie tylko dla pełnoletnich czytelników!
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12402
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5646
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12402
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1399
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13314
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5646
Składniki
Czerwone wytrawne wino wlej do garnka i podgrzej na średnim ogniu.
Do wina dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, laskę cynamonu, likier cassis, brązowy cukier i miód. Wszystko podgrzewaj przez 3–5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Dodaj goździki, badian, gałkę muszkatołową, kardamon i pieprz. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw na 2 godziny. Na koniec przelej grzane wino przez sitko do butelki.
Możesz je przechować w lodówce lub zimnej spiżarni przez kilka dni, serwując w miarę potrzeby – oczywiście po podgrzaniu (pamiętaj, grzane wino podaje się bardzo gorące!). W Alzacji dodaje się do niego małe kawałeczki pomarańczy i cytryny razem ze skórką.
O zaletach i wspaniałych właściwościach dodanych do wina przypraw przeczytasz więcej na blogu.