Do góry

Napoje Przepis na:

Grzane wino - zalety przypraw korzennych

Grzane wino - zalety przypraw korzennych

Autor:

Przepisów i artykułów: 319 Ocena: 3503

Dodano:

Odsłon: 1378

Zima wciąż trzyma, warto więc dostrzec i docenić zalety grzanego wina. I to nie takiego aromatyzowanego gotowca niepewnej jakości, które zimą często można kupić w sklepach, ale prawdziwego grzanego wina. Przygotowanego w domu z produktów dość łatwo dostępnych zarówno w osiedlowym sklepiku, w supermarkecie, jak i w sklepie internetowym. Po powrocie ze spaceru albo po uprawianiu sportów w mroźnej, zimowej aurze – naprawdę docenisz zalety grzanego wina! Uwaga – wpis możliwy do wprowadzenia w życie tylko dla pełnoletnich czytelników!

Składniki

  • 1 litr wytrawnego czerwonego wina
  • świeżo starta skórka z jednej cytryny i z pół pomarańczy
  • jedna laska cynamonu
  • 50 ml likieru z czarnych porzeczek (cassis)
  • 40 g brązowego cukru
  • 30 g miodu
  • 2 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu gwiaździstego (badianu)
  • 1 malutka szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 owocki kardamonu
  • 4 ziarenka czarnego pieprzu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czerwone wytrawne wino wlej do garnka i podgrzej na średnim ogniu.

  2. Do wina dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, laskę cynamonu, likier cassis, brązowy cukier i miód. Wszystko podgrzewaj przez 3–5 minut, nie doprowadzając do wrzenia.

  3. Dodaj goździki, badian, gałkę muszkatołową, kardamon i pieprz. Podgrzewaj jeszcze przez 10 minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw na 2 godziny. Na koniec przelej grzane wino przez sitko do butelki.

  4. Możesz je przechować w lodówce lub zimnej spiżarni przez kilka dni, serwując w miarę potrzeby – oczywiście po podgrzaniu (pamiętaj, grzane wino podaje się bardzo gorące!).

    W Alzacji dodaje się do niego małe kawałeczki pomarańczy i cytryny razem ze skórką.

  5. O zaletach i wspaniałych właściwościach dodanych do wina przypraw przeczytasz więcej na blogu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 marca 2018 Super rzecz, a że wieczorami jeszcze trochę chłodem wieje, to pozycja wręcz idealna na małe coś przed snem, lub możne do wieczornego filmu :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń