Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Horchata de chufa to napój z cibory jadalnej, szczególnie popularny w Hiszpanii. Cibora, czyli inaczej chufa, orzech tygrysi lub migdał ziemny to superfood o cennych właściwościach. Wypróbuj przepis na horchatę de chufa, która ma lekko słodkawy, pyszny posmak.
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 80
Przepis dnia
Rozpływająca się w ustach ryba z wyrazistym dodatkiem pesto z czosnkiem.
Odsłon: 204
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 80
Składniki
Przygotowanie napoju rozpocznij dzień przed planowanym spożyciem. Mocz orzechy w wodzie przez 24 godziny. W tym czasie kilkukrotnie wymieniaj wodę, aby dobrze oczyścić ciborkę.
Gdy orzechy będą namoczone, odsącz je i przełóż do garnka. Dodaj skórkę z cytryny. Zblenduj całość, ale od czasu do czasu dolewaj do masy wodę (litr). Powinien wytrącić się płyn, przypominający konsystencją mleko sojowe.
Gdy wszystko dobrze zblendujesz, weź sitko i odsącz powstały płyn do dzbanka.
Do dzbanka dolej zimnej wody (do całkowitego zapełnienia), wsyp cukier i dobrze pomieszaj (aby się rozpuścił).
Horchatę de chufa włóż następnie do lodówki na kilka godzin i podawaj schłodzoną.