Do góry

Napoje Przepis na:

Imbirówka

Imbirówka

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 1610

Zima nam doskwiera i potrzebujemy czegoś mocniejszego na rozgrzanie? Polecam nalewkę imbirową. Jest bardzo aromatyczne, dość wyraźna w smaku. Po 2 miesiącach leżakowania w butelkach jest idealna do spożycia. Polecam serdecznie ten przepis:)

Składniki

  • 300 g świeżego imbiru
  • 2 cytryny
  • 100 g cukru
  • 200 ml wody
  • 0,70 l wódki
  • 4 goździki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Imbirówka

Przygotowanie

  1. Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
    Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
    Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści.
    Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika.
    Całość dopełniamy wódką
    Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie.
    Co jakiś czas potrząsamy słoikiem.
    Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
    Pozostawiamy w zamkniętych butelkach ok 2 miesięcy.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

https://pigulagotuje.blogspot.com/2018/01/imbirowka.html

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 09 stycznia 2018 "Pozostawiamy w zamkniętych butelkach ok 2 miesięcy."

Siostro, kroplówkę proszę ;)
Kto by tyle wytrzymał xD

Tak już na poważnie, to świetna naleweczka, pycha :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 stycznia 2018 Imbirówka jest świetna.Robiłam,potwierdzam i polecam z całym przekonaniem:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń