Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zima nam doskwiera i potrzebujemy czegoś mocniejszego na rozgrzanie? Polecam nalewkę imbirową. Jest bardzo aromatyczne, dość wyraźna w smaku. Po 2 miesiącach leżakowania w butelkach jest idealna do spożycia. Polecam serdecznie ten przepis:)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1116
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11376
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 436
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 8203
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1116
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11376
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 436
Składniki
Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut aż cukier się rozpuści. Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem. Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek. Pozostawiamy w zamkniętych butelkach ok 2 miesięcy.