Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pokrzywa: to bogate źródło wielu cennych elementów: m.in. chlorofilu, ksantofilu, karotenu, witaminy C, E, K, B2, kwasu pantotenowego, garbników i flawonoidów, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu, manganu, cynku i krzemu; jest wykorzystywana w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń, m.in. przy stanach zapalnych dróg moczowych, w leczeniu cukrzycy, sprzyja też tamowaniu krwotoków, gojeniu ran, łagodzi bóle reumatyczne; ma korzystny wpływ na układ trawienny, poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek i wątroby, wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek i obniża poziom cukru we krwi; wzmacnia cebulki, zapobiega łupieżowi i regeneruje włosy; ma przyjemny, korzenny smak, lekko przypominający szpinak.
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Polecam.
Odsłon: 669
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4438
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1125
Składniki
Liście poddane obróbce termicznej tracą tę właściwość, więc podczas jedzenia się nie poparzymy. Wystarczy sparzyć je przez krótką chwilę na etapie przygotowywania potrawy. Opłukać zimną wodą.
Wszystko ładujemy do blendera. Minuta miksowania i gotowe.