Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już nie bulletproof coffee, a kawa z tahini jest najpopularniejszym napojem dodającym energii. Opiera się na połączeniu dwóch składników, czyli kawy i pasty sezamowej. W kremowym dodatku kryją się zdrowe tłuszcze i łatwoprzyswajalne białko. To także źródło przeciwutleniaczy, które chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać młody wygląd. Kawa z tahini to nie tylko zdrowy, ale też przepyszny wybór.
Składniki
Ziarna sezamu upraż delikatnie na patelni, żeby wzmocnić ich aromat. Wystarczy kilka minut, na małym ogniu i często mieszając, aby uniknąć ich spalenia i zgorzknienia.
Przesyp sezam do blendera i wlej oliwę z oliwek. Miksuj przez kilka minut, do połączenia w kremową, lekko lejącą się pastę. Odłóż łyżeczkę, a resztę przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej z góry polewając lekko oliwą.
Gdy tahini jest już gotowe, zabierz się za parzenie kawy. Wystarczy do filiżanki wsypać łyżeczkę lub dwie kawy, zalać ok. 200 ml gorącej wody, dodać 50 ml mleka i łyżeczkę tahini. Wszystko najlepiej jest dokładnie przemieszać do połączenia, a jeśli marzysz o idealnie kremowej konsystencji - krótko zmiksuj cały napój, np. używając elektrycznego spieniacza do mleka (wówczas pozbędziesz się ewentualnych grudek zbitej pasty).
Jeśli nie lubisz białej kawy, po prostu wlej więcej wody. Gdyby napój okazał się zbyt gorzki, możesz użyć nieco cukru lub kostkę białej czekolady, której smak świetnie komponuje się z sezamowym dodatkiem. Kawa z tahini już gotowa.