Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar najlepiej smakuje w maju i czerwcu, dlatego warto z niego w tych miesiącach korzystać. Możesz np. przyrządzić pyszny i orzeźwiający koktajl z rabarbarem. Warzywo jest niskokaloryczne (tylko 15 kcal w 100 g), a dostarcza organizmowi m.in. witaminę A, C i te z grupy B. Jeśli marzy ci się nie tylko zdrowa, ale i pyszna przekąska, wypróbuj ten przepis na koktajl z rabarbarem.
Składniki
Przygotowanie koktajlu z rabarbarem rozpocznij od obrania szypułek truskawek i umycia tych owoców. Obierz także rabarbar i pokrój go w nieduże plasterki.
Przełóż truskawki i rabarbar do garnka z małą ilością wody. Gotuj (od czasu do czasu mieszając), aż oba składniki zmiękną i się rozpadną. Mają przypominać konsystencję musu - wtedy możesz wyłączyć palnik i odstawić pulpę do ostygnięcia.
Przełóż rozgotowane truskawki i rabarbar do blendera kielichowego i dokładnie zmiksuj. Poczekaj, aż koktajl z rabarbarem całkowicie wystygnie.
Do blendera dodaj jeszcze mleko kokosowe i cukier. Ponownie wszystko zblenduj. Następnie przelej koktajl do szklanek (możesz je udekorować truskawkami). Smacznego!