Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W mojej kuchni postawiłam dzisiaj na duet gruszka- rabarbar. Smak całości wzbogaciłam dodatkiem anyżu.
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3409
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 506
Karp opiekany to zdecydowanie prostsza, mniej wymagająca świąteczna potrawa....
Odsłon: 3409
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 506
Składniki
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałeczki. Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne. Pokrojony rabarbar wrzucamy do garnka, zalewamy litrem zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia. Do gotującego się rabarbaru dodajemy cukier. Kompot gotujemy 10 minut, po 5 minutach dodajemy gruszki i anyż. Jeżeli kompot wydaje nam się zbyt gęsty, możemy dolać trochę wody, maksymalnie 1/2 litra. Gotowy kompot studzimy, przelewamy do dzbanka. Smacznego.