Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot z rabarbarem na karmelu

Kompot z rabarbarem na karmelu

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 1733

Orzeźwiający, lekko kwaśny smak z nutą wanilii i karmelu. Niezwyczajny sposób na domowy kompot z rabarbarem poleca się na ciepłe letnie dni.

Składniki

  • 600g rabarbaru
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżki z wanilią
  • 2 litry wody
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Rozprowadzić po dnie naczynia. Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez ok 5-10 minut do momentu karmelizacji cukru (kolor lekko brązowy). W międzyczasie rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 2cm. Wrzucamy do cukru, cały czas mieszając, gdy rabarbar puści sok, zbrylone cząstki cukru będą się roztapiały. Po ok 5 minutach wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, aż rabarbar się rozgotuje.
    Odstawiamy, aż wystygnie. Robimy tak po to, aby jak najwięcej esencji z soku znalazło się w kompocie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko do dzbanka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń