Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiający, lekko kwaśny smak z nutą wanilii i karmelu. Niezwyczajny sposób na domowy kompot z rabarbarem poleca się na ciepłe letnie dni.
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101812
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6225
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 2212
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 101812
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6225
Składniki
Do garnka wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Rozprowadzić po dnie naczynia. Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez ok 5-10 minut do momentu karmelizacji cukru (kolor lekko brązowy). W międzyczasie rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 2cm. Wrzucamy do cukru, cały czas mieszając, gdy rabarbar puści sok, zbrylone cząstki cukru będą się roztapiały. Po ok 5 minutach wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, aż rabarbar się rozgotuje. Odstawiamy, aż wystygnie. Robimy tak po to, aby jak najwięcej esencji z soku znalazło się w kompocie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko do dzbanka.