Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny i zdrowy kompot z żurawiną, która wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi infekcji, świetnie wpływa na pracę nerek, posiada sporą dawkę błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, miedzi oraz wapnia. Smaku dodają słodkie jabłka, nuta cynamonu oraz goździków. Kompot podawany na ciepło delikatnie rozgrzewa, a w wersji schłodzonej orzeźwia i cudownie gasi pragnienie.
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 20
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 145
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 314
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 94
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 20
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 145
Składniki
Jabłka i żurawinę dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do gotującej się wody wraz z cynamonem, goździkami oraz sokiem cytrynowym i gotujemy przez około 30 minut, aż owoce dobrze zmiękną. Kompot dosładzamy brązowym cukrem lub jego bezkaloryczną wersją i przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, dodajemy go dopiero, gdy kompot ostygnie (temperatura około 35 stopni C). * Kompot możemy posłodzić samym miodem lub tylko cukrem. Możemy użyć także słodziła w wersji light - erytrolu, ksylitolu lub stewii.
Życzę smacznego! :)