Do góry

Napoje Przepis na:

Kompot żurawinowo - jabłkowy

Kompot żurawinowo - jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 980 Ocena: 26744

Dodano:

Odsłon: 84

Pyszny i zdrowy kompot z żurawiną, która wzmacnia odporność, zapobiega rozwojowi infekcji, świetnie wpływa na pracę nerek, posiada sporą dawkę błonnika, witaminy C, witamin z grupy B, miedzi oraz wapnia. Smaku dodają słodkie jabłka, nuta cynamonu oraz goździków. Kompot podawany na ciepło delikatnie rozgrzewa, a w wersji schłodzonej orzeźwia i cudownie gasi pragnienie.

Składniki

  • 1,5 litra wody
  • 300 g świeżej żurawiny
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 3 goździki
  • 2 łyżki cukru brązowego lub erytrolu (w wersji light)
  • 2 łyżki miodu malinowego
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kompot żurawinowo - jabłkowy

Przygotowanie

  1. Jabłka i żurawinę dokładnie myjemy. Jabłka dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Owoce wrzucamy do gotującej się wody wraz z cynamonem, goździkami oraz sokiem cytrynowym i gotujemy przez około 30 minut, aż owoce dobrze zmiękną. Kompot dosładzamy brązowym cukrem lub jego bezkaloryczną wersją i przecedzamy przez sito o drobnych oczkach. Aby miód nie stracił swoich właściwości zdrowotnych, dodajemy go dopiero, gdy kompot ostygnie (temperatura około 35 stopni C).

    * Kompot możemy posłodzić samym miodem lub tylko cukrem. Możemy użyć także słodziła w wersji light - erytrolu, ksylitolu lub stewii.

  2. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń