Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lemoniada z granatu to kolejny wariat tego popularnego orzeźwiającego napoju. Teraz gdy jest ciepło ( czasami nawet za ciepło ) warto sięgać po takie trunki. Do przygotowania lemoniady wybrałem granat nie bez powodu. Jest smaczny ale przede wszystkim zdrowy. Ma dużo właściwości zdrowotnych między innymi: – pomaga regulować ciśnienie krwi i poziom glukozy – działa przeciw zapalnie – obniża poziom cholesterolu – wspomaga odporność organizmu, odchudzanie i oczyszcza. Sami widzicie, że granat potrafi zdziałać cuda. Więc powinniśmy go spożywać częściej w różnych wariantach. A ja tymczasem zapraszam na lemoniadę.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 99
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 84
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 99
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 84
Składniki
Lemoniady uwielbiam między innymi za to, że tak na prawdę robią się szybko i nie potrzeba dużej ilości składników. Jak dla mnie są niezastąpione w upalne dni, nic nie gasi pragnienia tak jak lemoniada. Przygotowanie naszej lemoniady zaczynamy od uzyskania soku z grantów. Przekrajmy granata na pól. Następnie za pomocą drewnianej łyżki wybijamy pestki do miski. Gdy tą czynność mamy za sobą przekładamy pestki do woreczka z suwakiem ( takiego jak do przechowywania żywności lub mrożenia ). Usuwamy z woreczka powietrze i rozwałkowujemy do momentu aż pestki puszczą sok.
Tak przygotowany sok przecedzamy przez sitko i przelewamy do dzbanka. Dodajemy do niego wodę, sok z cytryny i cukier. Mieszamy wszystko ręcznie lub blenderem do momentu rozpuszczenia cukru. Nasz napój zostawiamy w lodówce aby się schłodził ( żeby skrócić czas przygotowania, możemy wcześniej schłodzić samą wodę a lemoniadę od razu po przygotowaniu podawać dodając kostki lodu ). Nasza lemoniada z granatu gotowa. Smacznego!!