Do góry

Napoje Przepis na:

Likier czekoladowy z whiskey

Likier czekoladowy z whiskey

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 158

Mleczny likier z mlecznej i gorzkiej czekolady z dodatkiem whiskey. Sprawdzi się samodzielnie, do kawy lub lodów. Jest idealny na zimne jesienne wieczory.

Składniki

  • Mleko skondensowane niesłodzone (w kartonie) - 500ml
  • Czekolada gorzka - 100g
  • Czekolada mleczna - 200g
  • Spirytus - 100ml
  • Whiskey - 100ml
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Likier czekoladowy z whiskey

Przygotowanie

  1. Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy, aż czekolada połączy się z mlekiem. Na końcu dodajemy spirytus i whiskey. Po wymieszaniu i ostygnięciu wlewamy do butelek. Nie lejcie do pełna, aby potem łatwo było wymieszać.

    Likier trzymamy w lodówce. Jest gęsty, więc przed piciem trzeba mocno potrząsnąć butelką, a najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń