Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczny likier z mlecznej i gorzkiej czekolady z dodatkiem whiskey. Sprawdzi się samodzielnie, do kawy lub lodów. Jest idealny na zimne jesienne wieczory.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 83
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 82
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 83
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 82
Składniki
Obie czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i podgrzewamy w kąpieli wodnej. Kiedy zupełnie się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko. Mieszamy, aż czekolada połączy się z mlekiem. Na końcu dodajemy spirytus i whiskey. Po wymieszaniu i ostygnięciu wlewamy do butelek. Nie lejcie do pełna, aby potem łatwo było wymieszać. Likier trzymamy w lodówce. Jest gęsty, więc przed piciem trzeba mocno potrząsnąć butelką, a najlepiej wyjąć z lodówki 10 minut przed podaniem.