Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, słodki i aromatyczny likier na bazie cukierków “kukułka”. Łatwy i szybki w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się jako oryginalny, świąteczny prezent.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2558
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1537
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2558
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3450
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1537
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2225
Składniki
Kukułki rozdrabniamy w mikserze (można użyć całych, ale sporo wydłuży to czas przygotowania).
Rozdrobnione cukierki przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem i lekko podgrzewając, rozpuszczamy je (nie dopuszczamy do zagotowania mleka).
Rozpuszczone kukułki odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie dolewamy wódkę i dokładnie mieszamy.
Gotowy likier przelewamy do butelek.
Tak przygotowany likier jest od razu gotowy do spożycia.
*moc likieru regulujcie wg swoich upodobań ilością dodanej wódki Miłej degustacji!