Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsty, mocno czerwony likier malinowy, idealny na przeziębienie i zły nastrój :) Przepis z książki \"Nalewki, likiery i wina domowe\".
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456778
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1210
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 456778
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1210
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2087
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 504
Składniki
Oczyszczone i umyte owoce miksujemy i przecieramy przez sitko. Dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści i przelewamy do wyparzonego słoika. Przykrywamy jałową gazą i odstawiamy na 2 dni w ciepłe miejsce (np. na słoneczny parapet). Po 2 dniach wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 3 dni. Po tym czasie likier przelewamy przed gazę lub filtr do kawy. Ponownie wlewamy do słoika i odstawiamy na tydzień do sklarowania. Gdy osad opadnie na dno zlewamy czysty likier, a osad przelewamy przez sitko wyłożone bibułą filtracyjną lub podwójnie złożoną warstwą papierowych ręczników.