Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Likier robiony jest w mojej rodzinie na Święta Bożego Narodzenia. Nastawiany jest 1,5 miesięca przed świętami aby można go degustować po kolacji wigilijnej na lepsze trawienie.
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 41
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 456
To proste rogaliki z ciasta drożdżowego, nadziewane marmoladą - pycha! Rogali...
Odsłon: 41
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 456
Składniki
Musimy pamiętać o średnicy gardzieli słoja, aby mogła pomarańcza przez nią przejść. Słoik przynajmniej 1,75l. Myjemy dokładnie pomarańczę, następnie parzymy we wrzącej wodzie.
Wlewamy alkohol do słoika, wsypujemy cukier i dobrze mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Nabijamy od spodniej części pomarańczę, goździkami. Nawlekamy pomarańczę na sznurek i wieszamy w słoju ok. 2 cm od powierzchni alkoholu.
Zamykamy słoik i zabezpieczamy sznurek, aby pomarańcza nie wpadła do alkoholu. odstawiamy w spokojne miejsce i nie ruszamy. Po zlaniu likieru, pomarańczę wyrzucamy. Degustacja w wigilię po kolacji na lepsze trawienie.