Do góry

Napoje Przepis na:

Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym

Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 862 Ocena: 16498

Dodano:

Odsłon: 74

Miałem różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie pomidorowym. Wybrałem w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawym opinii naszej "M.G. ) Ciekawym opinii.

Składniki

  • 400 g mrożonych małży
  • 1 cebula
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny i biały
  • natka pietruszki
  • 50 ml białego wina
  • śmietana 36%
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pokroiłem cebulę i szalotkę w kostkę. Wrzuciłem na rozgrzane masło na patelni. Włożyłem małże. Smażyłem mięsem do patelni .
    Usmażyłem cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino. Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym. Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń