Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mazagran to francuski alkoholowy napój koktajlowy z kawy z dodatkiem koniaku lub rumu, podawany na zimno. Świetnie orzeźwia i dodaje energii podczas letnich upałów. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, żeby go przyrządzić.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8581
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17370
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 520
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 198
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8581
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17370
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 520
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 81
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 198
Składniki
Zaparz kawę w dowolny sposób (w ekspresie lub kawiarce itd.). Potrzebujesz 400 ml intensywnej, czarnej kawy. Odstaw na chwilę do wystygnięcia, a już lekko chłodną wstaw do lodówki, aż do momentu, gdy osiągnie temperaturę kilku stopni.
Wyjmij schłodzoną kawę i wsyp cukier, zamieszaj. Wlej również koniak i przemieszaj napój.
Przelej napój do wysokiej szklanki (mniej więcej do połowy). Uzupełnij kostkami lodu lub kruszonym lodem (lód powinien zajmować ok. połowy szklanki). Mazagran już gotowy, smacznego!