Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczko kokosowe ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko bogactwem witamin, ale też produktem o właściwościach leczniczych. Oto sprawdzony przepis na domowe mleczko kokosowe.
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 123
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 93
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
To przepis na doskonałe kotlety mielone – chrupiące na zewnątrz, a miękkie i...
Odsłon: 123
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Pyszne danie, nie tylko na...
Odsłon: 93
Papryczki nadają wyrazisty smak a boczek sprawia że potrawa jest aromatyczn...
Odsłon: 3152
Składniki
Mleczko przygotowujemy dzień wcześniej, zalewając wiórki kokosowe 1 litem przegotowanej wody. Woda powinna być dosyć ciepła, a wiórki najlepiej zalać w garnku.
Następnego dnia, wstawiamy garnek z wiórkami na kuchenkę i podgrzewamy ( nie doprowadzamy do wrzenia). Ciepłą masę blendujemy.
Zblendowane wiórki odciskamy za pomocą sitka. Odciśnięte wiórki, przekładamy do osobnego naczynia i ponownie zalewamy 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody. Ponownie blendujemy. Tym razem masę wysikamy przez gazę.
Mleczko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Przed użyciem mleczko należy energicznie potrząsnąć, aby się dokładnie wymieszało. Mleczko niczym nie różni się od tego zakupionego w sklepie, poza ceną, jest po prostu tańsze. Jest trochę pracy, ale warto. Polecam.