Do góry

Napoje Przepis na:

Mleczko kokosowe

Mleczko kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 241

Dodano:

Odsłon: 919

Mleczko kokosowe ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko bogactwem witamin, ale też produktem o właściwościach leczniczych. Oto sprawdzony przepis na domowe mleczko kokosowe.

Składniki

  • wiórki kokosowe 200 g
  • woda 1,5 l
1-2 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mleczko przygotowujemy dzień wcześniej, zalewając wiórki kokosowe 1 litem przegotowanej wody.
    Woda powinna być dosyć ciepła, a wiórki najlepiej zalać w garnku.

  2. Następnego dnia, wstawiamy garnek z wiórkami na kuchenkę i podgrzewamy ( nie doprowadzamy do wrzenia).
    Ciepłą masę blendujemy.

  3. Zblendowane wiórki odciskamy za pomocą sitka.
    Odciśnięte wiórki, przekładamy do osobnego naczynia i ponownie zalewamy 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody. Ponownie blendujemy.
    Tym razem masę wysikamy przez gazę.

  4. Mleczko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce.
    Przed użyciem mleczko należy energicznie potrząsnąć, aby się dokładnie wymieszało.

    Mleczko niczym nie różni się od tego zakupionego w sklepie, poza ceną, jest po prostu tańsze.

    Jest trochę pracy, ale warto.
    Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń