Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mleczko kokosowe ma wiele zastosowań w kuchni. Jest nie tylko bogactwem witamin, ale też produktem o właściwościach leczniczych. Oto sprawdzony przepis na domowe mleczko kokosowe.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 155
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40310
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 4897
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 155
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40310
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 4897
Składniki
Mleczko przygotowujemy dzień wcześniej, zalewając wiórki kokosowe 1 litem przegotowanej wody. Woda powinna być dosyć ciepła, a wiórki najlepiej zalać w garnku.
Następnego dnia, wstawiamy garnek z wiórkami na kuchenkę i podgrzewamy ( nie doprowadzamy do wrzenia). Ciepłą masę blendujemy.
Zblendowane wiórki odciskamy za pomocą sitka. Odciśnięte wiórki, przekładamy do osobnego naczynia i ponownie zalewamy 1/2 litra gorącej, przegotowanej wody. Ponownie blendujemy. Tym razem masę wysikamy przez gazę.
Mleczko przelewamy do szklanej butelki i przechowujemy w lodówce. Przed użyciem mleczko należy energicznie potrząsnąć, aby się dokładnie wymieszało. Mleczko niczym nie różni się od tego zakupionego w sklepie, poza ceną, jest po prostu tańsze. Jest trochę pracy, ale warto. Polecam.